300 g pšenične moke (jaz sem uporabila pirino moko)
50 g mletega sladkorja
ščepec soli
150 g mrzlega masla
2 jajci
malo mrzlega mleka (približno 1 dl)
Za pripravo krhkega testa damo v posodo vse sestavine, ter z mešalnikom (z nastavki za testo) vse skupaj dobro pregnetemo. Mleko dodajamo med mešanjem. Testo postavimo v hladilnik za 30 min.
Medtem pripravimo nadev, za katerega potrebujemo:
9 breskev
2 žlice masla
3 žlice rjavega sladkorja
vaniljin sladkor
sok polovice limone
muškatni orešček
cimet
rum
V ponvi raztopimo maslo in dodamo rjavi sladkor. Ko se sladkor začne taliti dodamo sok limone in pustimo malo vreti, da nastane gost sirup. Pazimo da se nam sladkor ne zažge, zato je potrebno neprestano mešati. Dodamo breskve narezane na krhlje brez lupine. Dodamo še začimbe, muškatni orešček, cimet in rum po okusu (lahko tudi kanček vaniljine arome). Nadev naj počasi vre približno 10 min, odvisno od tega kako mehke so breskve. Ko je nadev pripravljen pustimo, da se ohladi.
Testo razvaljamo na debelino približno 5 mm. Najprej iz testa izrežemo 8 krogov za dno, ter 8 trakov v širini modelčka. Modelčke, ki smo jih predhodno namastili z maslom obložimo s testom. Nato modelčke postavimo za 30 min v zamrzovalnik. Tako se testo med peko ne krči.
V modelčke, ki smo jih vzeli iz zamrzovalnika nadevamo breskve. Iz testa, ki nam je ostal pa oblikujemo kroge s katerimi prekrijemo nadev. Testo narežemo na trakove ter okrasimo pite.
Pečemo na 180 °C, 30 min.
Ni komentarjev:
Objavite komentar