Lahko jih pripravimo tudi iz brezglutenske moke!
1 kg krompirja
40 dag pšenične moke ali brezglutenske moke (Schar Farina)
3 dag masla
2 jajci
sol
muškatni orešček
Skuhamo olupljen, ter na koščke narezan krompir. Krompir ter
maslo pretlačimo. V večjo skledo damo moko, jajca, sol, muškatni orešček in
pretlačen krompir, ter vse skupaj ročno pregnetemo (če njoke delamo iz brezglutenske moke je potrebno zelo dobro pregnesti testo, da postane prožno, saj na začetku razpada). Na pomokani podlagi
naredimo daljše svaljke, ki jih narežemo na manjše koščke ter z vilico in nožem
oblikujemo.
Kuhamo jih v večjem loncu v vreli osoljeni vodi. Ko pridejo
na površje jih kuhamo še 3 minute. Lahko
pa jih spečemo tudi v vročem olju.
Če naredimo večje količine njokov jih lahko zamrznemo. Potrebno jih
je zamrzniti na pladnju, šele nato jih damo v vrečko, ker se drugače sprimejo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar