Za pripravo biskvita za 12i tortic potrebujemo:
2 jajci
65 dag sladkorja
vaniljin sladkor
10 dag moke
0,5dl vode
0,5 dl ruma
žlica olja
3 žlice kakava
1/2 pecilnega praška
2,5 dl mleka + 0,5 dl ruma
Rumenjake in sladkor penasto vmešamo. Dodamo vaniljin sladkor, moko, vodo, rum, olje, kakav, pecilni prašek, ter dobro zmešamo. Iz beljakov pa stepemo sneg in ga narahlo vmešamo v zmes. Zlijemo v pekač in pečemo na 170 °C , približno 25 min.
Ko je biskvit pečen in ohlajen, ga nadrobimo v posodo, ter prepojimo z mešanico mleka in ruma.
Nato nadrobljen biskvit nadevamo v kozarčke.
Čokoladni mousse iz temne čokolade:
250 g temne čokolade
100 g masla
4 jajca
2,5 dl sladke smetane
vaniljin sladkor
2 lističa želatine
Najprej nad paro raztopimo čokolado. V drugi kozici stopimo maslo. Smetano ter vaniljin sladkor stepemo skoraj do čvrstega, dodamo rumenjake in dobro premešamo. V zmes prilijemo stopljeno maslo, ter stepamo nad soparo, dokler ni videti, kot bi se maslo ločilo od rumenjakov. Namočeno želatino stopimo z žlico mleka in vmešamo v zmes, ki smo jo stepali nad soparo. Prilijemo še čokolado in pustimo, da se zmes malo ohladi. Na koncu vmešamo še stepene beljake. Ohlajeno zmes nadevamo v kozarčke.
Čokoladni mousse iz bele čokolade:
250 g bele čokolade
100 g masla
4 jajca
2,5 dl sladke smetane
vaniljin sladkor
2 lističa želatine
Enak postopek ponovimo še za mousse iz bele čokolado.
Karamelno dekoracijo pripravimo iz:
200 g rjavega sladkorja
žlica masla
praženi nasekljani lešniki
Na šibek ogenj pristavimo rjavi sladkorja in maslo, ter mešamo dokler ne nastane karamela. Nato karamelo prelijemo na pekač obložen s peki papirjem in posujemo z lešniki. Počakamo, da se karamela strdi, nato karamelo nalomimo in uporabimo za dekoracijo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar